Jesper Sørensen

Posted on

Fortæl lidt om dig selv – hvor er du født og opvokset og hvor holder du til nu?

Jeg er født i Horsens, i 1964. Her boede jeg de første godt 30 år, hvor jeg gik i skole og tog min uddannelse som Maskinarbejder, et fag hvori jeg stadig har fuldtids arbejde. Dengang, var fotografering ikke noget der fyldte i min hverdag. Det var mere, knallerter, motorcykel og biler, dans, gymnastik, BMX og Moto-Cross, der tog min fritid. Fotolære, var et muligt fag i ungdomsskolen, men jeg fik mig aldrig meldt til.
I 1996 flyttede jeg til Vejle, hvor jeg stadig bor og i dag har mit eget fotostudie.

Hvornår begyndte du at fotografere og hvad fik dig i gang?

Interessen for (Model-) foto, startede i 2006 og det var vel de flotte billede og smukke modeller i magasiner der fangede min interesse. ”Sådan nogen billeder vil jeg også lave”. Det skulle dog vise sig, at det ikke var helt sådan, bare lige noget man gør. Jeg startede meget simpelt, med et lånt lokale i det firma jeg arbejdede i, 2 stk. arbejdslamper fra Harald Nyborg og noget sort stof, som baggrund. Det var svært at komme i gang, og på et tidspunkt, solgte jeg alt fotoudstyr. Købte dog senere kamera og lys igen, og prøvede forfra.

Hvad er dit mål som fotograf?

Hvad er mit mål…? Jeg ved ikke om jeg har, et decideret mål. Foto er, for mig, en hobby, men et mål… Det må være lave gode billeder, at udvikle mig og at behandle folk ordentligt.

Hvem er primært dine kunder og hvor får du de fleste henvendelser?

Jeg finder, og får flest henvendelser via Facebook og Instagram. De modeller jeg arbejder med, er ofte ”almindelige” piger, uden fortid som model. Et par stykker, har så haft en fremtid, efterfølgende, en enkelt med karriere i London, New York, Milano mv. Jeg har også arbejdet med et par bureaumodeller og skal igen i 2018. Ellers har kunderne været venner og kolleger mv.

Har du en særlig måde at arbejde på før, under og efter shoot?

Det tror jeg de fleste har, så ja. Jeg bruger noget tid på at kommunikere og få styr på stil, tøj mv. på skrift. På dagen, snakker jeg så meget jeg kan med modellen, eller holder et møde før shoot. For mig er godt humør en del af et shoot, og der skal være plads til leg og spontanitet, udover de fastlagte ting. Jeg vægter også personlighed, og mennesket højt. Efter et shoot, kigger jeg på om modellerne bruger vores billeder og hvis ikke spørger jeg gerne hvorfor.

Er der du inspireret af nogen fotografer eller modeller?

For mange år siden, købte jeg et billede til min stue. Fotografen var Christian Coigny. Jeg synes han har lavet nogle vildt fede billeder. Helmut Newton, kommer jeg ikke udenom, men også her i Danmark har vi jo nogle meget dygtige fotografer. Jeg har mødt nogle stykker af dem, og arbejdet med- og lært af et par stykker, hvilket har været med til at flytte mig, som fotograf. Af modeller, synes jeg jo Danmark har sat sit præg i den internationale modelverden. Det har vi da grund til at være stolte af.

Hvad er din største eller bedste oplevelse som fotograf?

Jeg har haft mange rigtig gode oplevelser, som fotograf, og jeg har bestemt også haft nogle mindre gode. Hvis man taler med et menneske, når man sommetider nogle steder hen, som ikke har med foto at gøre, og da jeg en dag, efter en meget lang og meget personlig samtale, fik at vide at de ting vi netop havde talt om, havde hun aldrig fortalt til nogen før, blev jeg virkelig rørt.. Tænk at en fremmed viste mig den tillid. En anden ting, var da en model ringede og fortalte hun var kommet ind som model i et af de store bureauer i Danmark. Hun blev castet direkte fra gaden, nærmest. Det var sq fedt, på en måde at have været en lille bitte del af det.

Hvad har været din største udfordring?

Helt klart det, at arbejde med mennesker. Det var noget jeg overhovedet ikke havde tænkt på, da jeg startede på at fotografere, men det er efterfølgende noget jeg har arbejdet meget med, nyder rigtig meget og jeg tror jeg er blevet helt god til det.

Hvad tænker du om mulighederne for at arbejde som fotograf i Danmark?

Jeg tror det er svært at etablere sig, som ny fotograf, med henblik på at skulle leve af det. Som modelfotograf, tror jeg det er endnu mere vanskeligt, og så har bølgen af politisk korrekthed, ikke gjort vores interesse/fag nemmere. Der er meget stor forskel på nu, og da jeg startede i 2006.

Hvad ville du ønske du havde vidst, da du i sin tid startede?

Et godt spørgsmål.. Jeg synes hele processen med at lære har været fed, men betydningen af, og forståelse for lys, kunne måske have været en god idé, at vide mere om, lidt før.

Har du et godt råd til nye fotografer/modeller?

Kast dig ud i det. Undersøg markedet, find en stil og sæt dig ind i, hvad det hele handler om, både for/som fotograf og model. For både fotograf og model, er det en fælles proces, som kræver en indsats fra begge parter. Laver du en aftale, så hold den.

Facebook.com/jsfotodk

Instagram.com/jsfoto.dk

www.jsfoto.dk